Iets verliezen

AgroActualiteiten oktober 2024

De zomer zit er op en we gaan het najaar in. De oogst wordt binnengehaald en met wisselend succes. De nieuwe regering heeft haar eerste 100 dagen er opzitten en als adviseur weten we, dat we genoeg werk te doen krijgen. Heel eerlijk gezegd krijg ik het er soms benauwd van en dan ben ik niet eens een boer, die nog meer afhankelijk is van de wet- en regelgeving die op hem afkomt. Als adviseur zit je in een wat gunstigere stroming, daar een agrarische onderneming nu alleen maar tegenstroom ervaart.

Hierbij kiezen aan aantal ondernemers in mijn klantenkring ervoor om het bedrijf te beëindigen en/of te emigreren naar een ander land en of zelfs een ander werelddeel. Zakelijk en op afstand ernaar kijkende is het allemaal heel begrijpelijk, maar emotioneel voelt dat soms totaal anders. Ik moest daar aan denken toen een klant mij een appje stuurde van een foto van twee vrachtwagens, waarin zijn vee werd verplaatst naar een ander bedrijf. Mijn allereerste “vaste” klant die zakelijk een goede keuze heeft gemaakt, maar een totaal ander gevoel zal hebben op het moment dat de vrachtwagens van zijn erf afrijden. Hij schreef: “Een vreemd gevoel van vrijheid en gemis. Ik ben nu vee loos.”

Op dat soort momenten hou ik me vast aan het zinnetje wat ik in menig film of liedje (Rowwen Hèze) langs heb horen komen.

“Kun je beter iets goeds gehad hebben en verliezen, of het nooit gehad hebben?”

Niet alleen in de landbouw, maar ook in ons dagelijkse leven hebben we te maken met de mooie kanten van het leven. Onderweg verliezen we mensen om ons heen, een opleiding, soms het vertrouwen, een goede relatie, een (mooie/slechte) baan of je eigen bedrijf. Dat gevoel (verdriet, kwaadheid, boos zijn) wat dit met zich meebrengt, vergt veel tijd en heeft een plek nodig in ons bestaan.

Zeker wanneer we weer in de donkere dagen komen van het najaar en in de winter is het niet een lekkere periode voor de mensen wie het betreft. Ik zal binnenkort bij mijn klant langs om een kop thee te drinken. Maar ik weet al wel wat zijn antwoord zal zijn op de vraag:

“Kun je beter iets goeds gehad hebben en verliezen, of het nooit gehad hebben?”

Klaas Jan Janssen, Björn Schutter en Herman Hofstee