Ce la vie

AgroActualiteiten augustus 2024

Ik heb mij de afgelopen weken weer kostelijk vermaakt met de Olympische Spelen. Alles geprobeerd te volgen zo goed en zo kwaad dit maar kon. Op zich was dit nu goed te doen, omdat er geen tijdverschil is dit keer. Dat wordt over 4 jaar wel weer een dingetje.

Hoogtepunt voor mij is en blijft de atletiek, omdat ik vanuit het verleden daar mijn roots heb liggen. Zelf heb ik mij helaas in 1988 (Seoul) en 1992 (Barcelona) net niet geplaatst hiervoor en daar werd ik bij de openingsceremonie door Thomas Bach nog eens fijntjes aan herinnerd. Hij maakte de opmerking richting de sporters dat ze er nu echt bij hoorden, nu ze aanwezig waren bij de Olympische Spelen. Ben toen maar gaan slapen 😉.

Naast de sporters en (hun) wedstrijden gaat bij mij ook vooral de aandacht naar de coaches. Wat doen zij of doen ze niet om de sporter optimaal te laten presteren. Fysiek kun je namelijk niets meer doen, maar mentaal is er een wereld te winnen op dit soort dagen. Hoe is de sporter klaargestoomd voor die ultieme prestatie. Wat gaat er mis of niet mis. Ik heb volop genoten en kan ne vele verhalen vertellen, maar hou het nu even bij eentje. De dames van het Waterpoloteam van Nederland. Deze worden gecoacht door Evangelos Doudesis.

Vanaf het begin viel mij op dat hij heel rustig langs de kant staat. Niet schreeuwend met grote gebaren of nadrukkelijk aanwezig zijn, maar rustig, soms ingetogen en met kleine gebaren aangeven wat de meiden in het water moesten doen. In een interview gaf hij aan dat hij wilde dat zijn speelsters verder kijken dan de topsport: ‘Daar word je een betere sporter van’.

In de halve finale tegen Spanje liep het uit op Shootouts (zeg maar Penalty’s), waarbij Nederland helaas verloor. De verslaggever vroeg direct na de wedstrijd aan coach Evangelos Doudesis, waar het nu mis was gegaan. Zijn reacties was: ”Ce La Vie” (Dit is het leven).

In de landbouw bij ondernemers (en ook adviseurs) mis ik vaak een visie, piketpaaltje of het inzicht dat er meer is dan landbouw alleen. Net zoals bij topsport en landbouw is er meer in de wereld. Kijk verder! Kijk wat er gaande is buiten de landbouw, dat geldt voor de huidige agrariërs en adviseurs, maar ook voor onze toekomstige generatie! In de eerste maanden als coach heeft Doudesis het team gesmeed door het naast waterpolo ook over andere zaken te hebben. Acceptatie naar elkaar en de wereld buiten waterpolo. Er ontstaan soms binnen een agrarische onderneming conflicten, doordat er niet gesproken wordt over andere zaken. Dit komt dan weer dubbel en dwars naar voren bij overnames, in- of uitreden maatschap, aankoop / investeringen. Zorg dat je het hier ook over hebt met elkaar binnen de onderneming, gezin/familie. Dit geeft geen garantie voor het uiteindelijke resultaat. Dat gold voor de dames waterpoloteam (geen goud) en ook voor ondergetekende door niet de Spelen te halen in 1988 of 1992. Maar je wordt er als mens wel beter van! Niet alles zal en kan lukken, immers:

Klaas Jan Janssen, Björn Schutter en Herman Hofstee